Banneri

Banneri

lauantai 2. toukokuuta 2015

3d-mallinnus ja visualisointi


Monet puhuvat 3d-mallinnuksesta ja esittelevät visuaalisesti näyttävää mallia, jota voi pyöritellä kivasti kuvaruudulla. 

Oikea 3d-mallinnus on kuitenkin mielestäni aina CAD pohjainen tai ainakin täysin CAD-yhteensopivaa. Mallinnus voi tarkoittaa esim. sairaalaprojektia, jossa mallinnetaan jokin tietty tila/vaativa ympäristö esim. leikkaussali. Mallinnuksen perimmäinen pyrkimys on välttää yhteentörmäykset työmaalla ja siten varmistaa, että lopputulos vastaa käyttäjien toiveita/odotuksia/tarpeita.


Kun mallinnuksessa yhdistetään data/kuvat kaikista tilan laitteista, tiloista (seinät, palkit, katot, ikkunat, ovet, kaapistot jne), talotekniikasta (valaistus, ilmastointi, data-, sähkö- ja kaasuinfra jne) saadaan näkyviin todellinen toiminnallisuus/yhteensopivuus.


















Tarkka suunnittelu paitsi poistaa virheet suunnitteluvaiheessa, niin se myös auttaa muita urakoitsijoita visualisoimaan/ymmärtämään, sekä toimimaan yhdessä yhteisen päämäärän eteen. Rakennusvaiheessa saattaa suunnitelmiin piirretty mutka putkistoissa kuulostaa ajan ja rahan haaskaukselta, jolloin voi jopa tuntua järkevältä vetää putket suoraan kohdasta A kohtaan B.
Poikkeama saattaa ja yleensä aiheuttaakin ongelmia projektin edetessä. Nämä virheet maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin perusteellinen suunnittelu ja visualisointi.

Kun mallinnus tehdään CADllä, voidaan suunnittelua tarkastella ja jatkojalostaa VR ympäristössä. Tämä toimintamalli tukee erityisesti tilan toiminnallista suunnittelua. CAD-VR siis mahdollistaa tilan simulaation, sekä antaa käyttäjien edustajille mahdollisuuden muokata kuvaa VR-ympäristössä.


















Ymmärrys ja kokonaiskuva luo vision, auttaa sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin ja antaa työlle merkityksen. On mukavaa ja palkitsevaa tehdä merkityksellistä työtä. Kun omien kätten jälki jää näkyviin, niin siitä saa motivaatiota. CAD-VR-simulointi voi olla siis yksi tärkeä elementti leadership-ohjatussa projektissa.


Vanha kansa oli tässäkin oikeassa: "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!"



1 kommentti:

  1. VIRTUAALITODELLISUUS TUO TODELLISTA LISÄARVOA
    http://www.theoutcomemagazine.fi/virtuaalitodellisuus-tuo-todellista-lisaearvoa/

    VastaaPoista