Banneri

Banneri

tiistai 22. heinäkuuta 2014

IPMA-Projektijohtamisen sertifikaatit

IPMA-henkilösertifiointi

Sertifiointi on globaalisti käytössä ja monilla aloilla erittäin arvostettu. Järjestelmä perustuu jatkuvan kehittymiseen, ja tarkastelee projektinhallinnan ammattilaisen pätevyyttä kolmen osa-alueen (tekniset pätevyydet, käytöspätevyydet ja toteutusympäristöpätevyydet) kautta. Samoihin osa-alueisiin perustuvat myös tasokohtaiset sertifiointiprosessit. Esimerkiksi IPMA Level C®-sertifikaatti tarjoaa erinomaisen näytön sertifikaatin suorittajan pätevyydestä projektinhallinnan alueella.

Projektiyhdistys ry sertifioi projektinhallinnan ammattilaisia IPMAn sertifiointijärjestelmän mukaisesti.

IPMA-henkilösertifiointi on kansainvälisesti hyväksytty sertifiointijärjestelmä prosesseineen ja standardeineen. Se on teollisuuden, kaupan ja oppilaitosten yleisesti hyväksymä kansainvälisiin menettelyihin perustuvat standardi.
Sertifiointiohjelma on suunniteltu jatkuvan kehittymisen näkökulmasta. Henkilökohtaisten ominaisuuksien arviointi tekee IPMAn sertifioinnista ainutlaatuisen.
IPMA-sertifioinnissa arvioidaan projektihenkilöstön tietoihin, kokemukseen ja henkilökohtaiseen asenteeseen liittyviä ominaisuuksia ja pätevyyksiä neljällä eri tasolla: IPMA Level A , IPMA Level B, IPMA Level C ja IPMA Level D.
IPMA-henkilösertifioinnista Suomessa vastaa Projektiyhdistys ry:n organisaatio PRYSERT.

Sertifiointiprosessien tasokohtaiset vaatimukset


IPMA Level A - Sertifioitu Projektitoiminnan Johtaja


Perusvaatimus:

  • Vähintään viiden vuoden kokemus strategisen tason projektisalkun ja/tai -ohjelman johtamisesta, joista kolme vuotta vaativan projektisalkun tai -ohjelman vastuullisissa johtotehtävissä sekä kahden vuoden kokemus projektinjohtamisesta.

Ydinpätevyys:

  • Pystyy johtamaan vaativia salkkuja tai ohjelmia.

Lisäpätevyydet:

  • Vastaa yrityksen / organisaation tai sen osan vaativan projektisalkun, tai yhden tai useamman tärkeän ohjelman johtamisesta.
  • Myötävaikuttaa strategiaan ja tekee ehdotuksia ylimmälle johdolle. Kehittää projektinjohtohenkilöstöä ja valmentaa projektipäälliköitä parantaakseen näiden projektinjohtamisen pätevyyttä.
  • Johtaa ohjelman tai salkun projektipäälliköitä sekä ohjelmaan tai salkkuun mahdollisesti nimettyjä projektinjohtamisen asiantuntijoita.
  • Kehittää ja toteuttaa projektinjohtamisen vaatimuksia, kulttuuria, prosesseja, menetelmiä, tekniikoita, työkaluja, käsikirjoja, ohjeistoja omalle ohjelmalle tai salkulle.
IPMA Level A -tason hakija tarvitsee vaativan referenssisalkun tai -ohjelman, jonka vastuullisena salkku- tai ohjelmapäällikkönä hakija on itse toiminut. Jos hakija ehdottaa referenssiohjelmaa, ohjelman tulee olla päättynyt (korkeintaan kaksi vuotta hakupäivämäärästä), jotta hakijan osuus ohjelman kokonaisvaltaisessa onnistumisessa voidaan arvioida. Referenssisalkun tai -ohjelman tulee olla riittävän vaativa, jotta se voidaan hyväksyä IPMA Level A
-sertifiointitason referenssisalkuksi tai -ohjelmaksi.

IPMA Level B - Sertifioitu Projektinjohtaja


Perusvaatimus:

  • Vähintään viiden vuoden kokemus projektinjohtamisesta, joista kolme vuotta vaativien projektien vastuullisissa johtotehtävissä.

Ydinpätevyys:

  • Pystyy johtamaan vaativia projekteja.

Lisäpätevyydet:

  • Vastaa kaikista projektinjohtamisen osa-alueista vaativassa projektissa.
  • Toimii yleisjohtoroolissa suuressa projektiryhmässä johtaen osaprojektipäälliköitä tai vastaavia.
  • Käyttää asianmukaisia projektinjohtamisen prosesseja, menetelmiä, tekniikoita ja työkaluja.
IPMA Level B -tason hakija tarvitsee vaativan referenssiprojektin, jonka vastuullisena projektipäällikkönä hakija on itse toiminut. Referenssiprojektin tulee olla päättynyt (korkeintaan kaksi vuotta hakupäivämäärästä), jotta hakijan osuus projektin kokonaisvaltaisessa onnistumisessa voidaan arvioida. Referenssiprojektin tulee olla myös projektinjohdollisesti riittävän vaativa, jotta se voidaan hyväksyä IPMA Level B -sertifiointitason referenssiprojektiksi.

IPMA Level C - Sertifioitu Projektipäällikkö


Perusvaatimus:

  • Vähintään kolmen vuoden projektikokemus projektien vastuullisissa johtamistehtävissä.

Ydinpätevyys:

  • Pystyy johtamaan projekteja tai vaativan projektin osaprojektia kaikkien pätevyyselementtien osalta.

Lisäpätevyydet:

  • Vastaa kaikkien projektinjohtamisen osa-alueiden johtamisesta projektissa tai vaativan projektin osaprojektissa.
  • Soveltaa yleisiä projektinjohtamisen prosesseja, menetelmiä, tekniikoita ja työkaluja.

IPMA Level D - Sertifioitu Projektiosaaja


Perusvaatimus:

  • Projektinjohtamisen pätevyyselementtien mukaista kokemusta ei vaadita, mutta hakijalle on etua mahdollisesta projektinjohtamisen tietojen soveltamisesta käytäntöön.

Ydinpätevyys:

  • Tuntee pätevyyselementit ja pystyy soveltamaan niitä.

Lisäpätevyydet:



  • Osaa soveltaa mitä tahansa pätevyyselementtiä käytäntöön. Voi työskennellä joillakin pätevyysalueilla asiantuntijana.
  • Työskentelee projektiryhmän jäsenenä tai projektihenkilöstön jäsenenä.
  • Omaa laajan projektinjohtamisen tietämyksen ja kyvyn soveltaa sitä.

 Lisätietoa: 

www.ipma.ch 

www.pry.fi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti