Banneri

Banneri

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Valta ja vallan käyttö


Blogi kirjoituksen teemana on valta ja siinä kuvataan erityyppisiä johtamistilanteita sekä vertaan vaikutusvaltaa suoraan käskyvaltaan. Valtaa, vallan käyttöä ja sen ilmenemistä organisaatiossa pohditaan peilaten sitä teemaan, onko valta mahdollisuus vai rajoite? Valta teemaa on lähdetty purkamaan järjestelmällisesti, siten että ensin määritellään mitä valta on, miten ja kuka valtaa käyttää, kuinka sillä voidaan ohjata tekemistä ja onko vallankäytöllä positiivisia vaikutuksia nykyaikaisen organisaation toiminnassa. Pakkovalta on rajattu kirjoituksen ulkopuolelle. Länsimaisissa organisaatioissa, kun työnteko perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä ihmistä saa laillisesti esim. vapaudenriistämispakolla asettaa tekemään työtä organisaation tai diktatuurin eteen.
 
Vallan määrittäminen
Valtaa on mm. vastustuksen murtamisen, toimintavaihtoehtojen rajoittamisen, asenteiden muuttamisen sekä vallan muuttumisen oikeudeksi ja tottelemisen velvollisuudeksi. (Wikipedia). Myös kontrolli on vallankäyttöä, vaikka se usein koetaankin negatiivisena vallan ilmentymänä. Kontrolli tyypillisesti kuvataan suorana käskyvaltana, tai valtana joka rajoittaa yksilön toiminnan mahdollisuuksia.  Kontrolli voi olla myös piilotettuna rakenteisiin tai ilmentyä välillisesti yksilön omien motiivien, moraalin tai vaikkapa yhteisön luoman sosiaalisen paineen vaikutuksesta. Tällöin voidaan puhua vallasta sosiaalisen toiminnan mahdollistajana. (Habermas, 2001) Valta on siis yksinkertaistettuna yksilön kyky, jolla voitetaan toisten vastarinta, vaikutetaan heidän käyttäytymiseensä ja sosiaalisiin prosesseihin ja pystytään tuloksiin, jotka ovat yksilön tavoitteiden ja intressien suuntaiset. Eli lyhyesti ominaisuus tai kyky saada muut tekemään asioita, joita he eivät välttämättä muuten tekisi. (Buchanan&Huczynski, 2010)  
  
Valta ja vaikuttaminen
Vallankäytön ilmentymiä kirjan Organizational Behaviour (Buchanan & Huczynski, 2010) mukaan ovat mm. palkitseva, pakottava, tavoitteellinen, lakiin perustuva ja asiantuntija valta.  Käyttääkseen tehokkaasti valtaa johtajan tuleekin ymmärtää oikein rooliinsa kuuluvat kolme v:tä: valta, vastuu ja velvollisuudet. Valta on myös pohjimmiltaan myönteinen tekijä organisaation toiminnassa tai sen kehittämisessä. (Toivanen, 2011)
Kuka sitten valtikkaa heiluttaa ja kenellä on suurin valta? Tyypillisesti organisaatiot kuvataan hierargiseksi rakenteeksi, jossa organisaation raportointivastuu rakentuu siten, että valta lisääntyy alhaalta ylöspäin. Tällöin olisi loogista, että toimitusjohtaja olisi organisaation vaikutusvaltaisin henkilö? Näin ei kuitenkaan aina ole. Vaikka toimitusjohtajalla ei ole organisaatiossa alaisia, ohjaa häntä hallitus, hallitusta taas ohjaavat omistajat, vaikutusvaltaisin henkilö onkin usein se, jolla on suurin vaikutus hallituksen tekemiin päätöksiin ja strategisiin suuntauksiin.

Voidakseen käyttää valtaa tarvitsee johtajayksilö tai organisaatio avukseen erilaisia työkaluja ja tekniikoita. Vallan ja vaikuttamisen tekniikoita ovat mm. imagon rakentaminen, ajoitettu tiedonjakaminen, syyllistäminen, allianssit, verkostot, kompromissit, sääntöjen asettaminen, sijoittuminen (esim. toimistossa), promoaminen, ja kierot toimet kuten kiristäminen, vakoilu, alistaminen, halveksinta, huhujen levittäminen ja käytäväpuheet. (Buchanan & Huczynski, 2010)

Valtaan ja vaikuttamiseen vaikuttaa myös vallitseva organisaatiokäsitys, se onko kyseessä rationaalinen vai poliittinen organisaatiokäsitys, sekä tietysti käytössä oleva organisaatiomalli. (Seppänen, 2014)
·         Valta on yksilöiden ominaisuus, jotka määrittyvät vallanlähteiden kautta. Vallan lähteet voivat olla rakenteellisia tai yksilön ominaisuuksiin perustuvia. Vallankäyttö on näiden vallanlähteiden hyödyntämistä, kun yritetään vaikuttaa muihin.
·     Valta on organisaation jäsenten välisten suhteiden ominaisuus. Valta määrittyy tulkintojen kautta: kenen tulkitaan omaavan erilaisia vallanlähteitä.
·      Valta on rakenteisiin, normeihin ja määriteltyihin suhteisiin sisäänrakennettu ominaisuus. Valta on arkipäiväisissä rakenteissa ja toimintatavoissa (organisaatiorakenne, toimintapolitiikat ja säännöt, rekrytointi ja koulutuskäytännöt, palkitsemis- ja sanktiojärjestelmät, talousjärjestelmät, teknologia ja työvälineet)

Erilaisia tapoja vaikuttaa ovat: (Buchanan & Huczynski, 2010)  
-       Palkitsemisvalta: Mahdollisuus ylentää tai palkita
-       Pakkovalta: Mahdollisuus tuomita ja sanktioida
-       Samaistumisvalta: Karisman hyödyntäminen
-       Legitiimi valta: Tukeutuu viralliseen asemaan ja auktoriteettiin
-       Asiantuntijavalta: Tietopohja ja ymmärrys,

Vallankäyttö organisaation ohjaamisessa
Upotetut motivaatiota ja itsensä johtamista lisäävät elementit ovat tehokas ja paljon käytetty johtamismuoto kaikentyyppisissä organisaatioissa. Läpinäkyvät säännöt ja selkeät kuvatut prosessit ohjaavat yksilöä toimimaan ryhmänä. Toiminnan motivaattoreina toimivat haastavat, mutta saavutettavissa olevat tavoitteet. Maine, kunnia ja rahallinen palkitseminen, sekä työlle merkityksen luominen. Tehokastapa on myös useamman valtalähteen hyödyntäminen yhtaikaisesti, mielellään sosiaalisen verkoston välityksellä. Sosiaalinen vaikuttaminen tarkoittaa sitä, että vaikutus henkilöön syntyy sosiaalisen agentin: henkilön, roolin, normin, ryhmän tai sen osa välityksellä. Kun seuraaja uskoo, niin valtasuhde muodostunut.

Sisäänrakennetut valtakontrollit:
Kontrolli organisaatiorakenteiden kautta
-       Tehtäväkuvaukset, vastuut, valtuudet, tieto – ja kommunikaatiovirrat
-       Kontrolli sääntöjen ja toimintapolitiikan kuvausten kautta:
Toiminnan ja käyttäytymisen standardit, vaatimustasot
-       Kontrolli rekrytoinnin ja koulutuksen kautta
Ennustettavuuden saavuttaminen
-       Kontrolli palkkioiden ja rangaistusten kautta
Ulkoisia (palkka, rahainsentiivit, edut) ja sisäisiä (motivoiva työ, itsenäisyys työssä)
-       Kontrolli budjettien kautta
Taloudelliset ja tuotannolliset tavoitteet, asetettu top-down
-       Kontrolli teknologian kautta
Tuotantoteknologia + sosiaalinen teknologia (työprosessit)
IT-järjestelmät kontrollin välineinä

Fyysiset tilaratkaisut (esim. vankilassa, tehtaassa, toimistoissa, kaupassa, virastossa, ja koulussa) luovat samankaltaisuutta ja yhteneväisyyttä. Samankaltaiset rakenteet luovat myös yksilöllistä ja sosiaalista identiteettiä, osoittavat yksilölle “paikan” sekä kertovat yksilön arvosta ja asemasta. Tilaratkaisuilla on usein myös vaikutusta yksilön sosiaaliseen verkostoon.
Toki myös yksilön käyttäytymistä voidaan kontrolloida. Käyttäytymisen kontrollilla voidaan vaikuttaa aikataulujen, ohjeistusten, työrutiinien standardoinnin tai toistuvien toimintojen kautta. Yksilöistä voidaan tehdä myös laajemman kokonaisuuden osia esim. osa tuotantolinjaa, osa yritystä, tiimiä, koululuokkaa, yhteiskuntaa. Urapolut ja järjestelmät mukauttavat yksilön tulevaisuuden lupausten kautta tottelevaisiksi ja kuuliaisiksi organisaation jäseniksi. Jopa työeläkejärjestelmä toimii samalla logiikalla, yhteiskuntarauhan rakentaminen, tottelevaiset ja tulevaisuuteen luottavat palkansaajat työeläkemaksuineen?

Pohdintaa
Valta yksittäisenä elementtinä on mielestäni liian kapeanäkökulma aiheen tarkasteluun, sillä parhaimmillaan organisaatio voi ilman näkyvää valtaa samaan aikaan kontrolloida, ohjata ja motivoida. Mielestäni case Google toimii loistavana esimerkkinä tästä. Työntekijöillä on kivaa, heillä ei ole työaikoja, he eivät maksa lounaistaan tai muita tarvitsemistaan palvelustaan ja tuntevat itsensä etuoikeutetuiksi. Todellisuudessa rakenteisiin piilotettu valta on sitonut heidät tiukasti organisaatioon, jossa hyödynnetään useampaa valtalähdettä yhtaikaisesti, sekä vaikutetaan sosiaalisen verkoston välityksellä. Googlen tapauksessa sosiaalinen vaikuttaminen syntyykin sosiaalisen agentin: henkilön, roolin, normin ja ryhmän välityksellä. Googlen tapauksessa nähdään mikä vaikutus ilmapiirillä on innovaatioiden syntymisessä, aika näyttää kuinka kauan tämä menestystarina saa jatkoa.

Lähteet:
Buchanan & Huczynski, 2010: Organizational Behaviour  

Toivanen Teuvo, 2011: Valta ja sen väärinkäyttö

Wikipedia: Valta

http://fi.wikipedia.org/wiki/Valta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti