Banneri

Banneri

tiistai 22. heinäkuuta 2014

5. teknologiavallankumous

Työelämän raju rakenneuudistus on vähentänyt fyysisentyön osuutta, mutta samalla kasvattanut henkisten- ja ajattelutyön osuutta. Nykypäivän työelämää leimaakin jatkuva kiire, epävarmuus, muutosnopeus, tuloskeskeisyys, kiristyvä kilpailu, kompleksisuus, pätkätyöt, työn kohtaamattomuus kiivasrytmisyys ja kvartaalitalouden johtamismallit.

Tämä meneillään oleva työelämän murros onkin osa jo vuosia jatkunutta laajempaa taloudellista ja yhteiskunnallista muutosprosessia. Tutkimusten valossa kyseessä uskotaan olevan ainakin teknologiavallankumouksen tuoma murros (Perez, 2002). Nämä n. 60-vuoden sykleinä etenevät globaalit teknologiavallankumoukset ovat jo yli 200 vuoden ajan noudattaneet hämmästyttävän samankaltaista etenemismallia. Jokin radikaali teknologiainnovaatio (höyrykone/rautatie, sähkö/raskasteollisuus, öljy/auto, massatuotanto jne.) aikaansaa suuren muutoksen usein ensin talouselämässä, mullistaen myöhemmin koko yhteiskunnan perustan ja toimintamallit. Henry Uudista ja Uudistu 2007

Meneillään on juuri nyt 5. teknologiavallankumous, jota ohjaa informaatio- ja viestintäteknologiaan (ICT)
perustuvat innovaatiot. Tämä 1970-luvun alussa käynnistynyt ICT-teknologiavallankumous aikaansai ensin rajun globaalin muutoksen yritysmaailmassa (ensimmäinen kasvukausi). Sitä osaltaan vauhditti markkinoiden globalisoituminen kansallisten sääntelyn purkamisen myötä. ICT-vallankumous synnytti myös internet-pohjaisen kuplatalouden, joka puhkesi v. 2000. Nyt olemme juuri tämän teknologiavallankumouksen eräänlaisessa käännepisteessä – arvojen, selitysmallien ja toimintaperiaatteiden murroksessa. 

Tällä kertaa tämä globaali muutostrendi näkyy mm. työelämän rajuna murroksena, tiettyjen taloussektoreiden hiipumisena, perinteisten toimialojen syvenevänä murroksena, Kiina/Intia-ilmiöinä, työn kohtaamattomuutena, pätkätöinä, julkisen sektorin rakenteiden ja palveluiden uudistustarpeena, työn ja perhe-elämän yhteensovittamisongelmina sekä yksilöiden pahoinvointina ja uupumisena. Kännepisteestä tai kuilusta poispääseminen on aina edellyttänyt radikaaleja uudistuksia niin taloudessa, yhteiskunnan rakenteissa ja yritysten toimintamalleissa.

Tässä kilpajuoksussa pärjätäkseen yrityksiltä vaaditaan siis toinen toistaan seuraavia muutoksia, mikä usein näkyykin epävarmuutena työn arjessa. 

Näihin muutostilanteisiin sisältyy myös aina monia eri näkökulmia ja lähestymistapoja. Blogin tarkoituksena onkin  käydä pala palata läpi näitä elementtejä, vaikkakin vain pintaraapaisuna. Saat kuitenkin hieman tarttumapintaa, jolla pureutua haluttuun kenttään hieman syvällisemmin.

Lähdeluettelo sivun alalaidassa. Sivun navigaatio taas löytyy blogin oikeasta palkista.

Lähteet:
Aalto Yliopisto Muutosjohtamisen luennot
Elämän tasapaino,  Esitystiivistelmä 26.9.2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti